Fibaro

A több, mint száz országban jelenlévő, Poznan-i székhelyű FIBARO cég a rádiós okosotthon rendszerek piacvezető gyártója, amely az okosotthon funkciókat teljesen lefedő megoldáskészletet kínál. A FIBARO rendszer a Z-Wave technológiára épül amely egy, nálunk a 868-870 Mhz tartományban működő rádiós megoldás. Maga a FIBARO rendszer egy, vagy több központi vezérlőből, szenzorokból és aktuátorokból (végrehajtó egységeből) álló rádiós mesh hálózat (mesh network), amely a központon keresztül LAN-ba és az internetre is köthető.
Image

A FIBARO eszközeivel a fentebb tárgyalt összes okosotthon funkciót meg lehet valósítani és okosotthon rendszerünket a ház szinte minden, már működő villamos rendszerével (riasztó,-beléptető,-kamerarendszer, konyhai berendezések, öntözőrendszer, medence gépészet stb.) össze tudjuk kötni.

A mesh technológiának köszönhetően a FIBARO eszközeinek nem kell a központ hatókörében lenniük, az egyes eszközök ismétlőként (repeater) is funkcionálnak, így a központ hatókörén kívüli, vagy annak a rádiós holtterében lévő eszközökkel is zavartalan a kommunikáció. Emiatt egy beépített belső térben is 30-35m távolság és falak, födémek is lehetnek a központ és a vezérelt eszközök között. A konkrét távolságot mindig az aktuális épület kialakítás (szerkezet és anyagok) határozzák meg, de a fenti értékek jó közelítésnek vehetők és a legtöbb esetben bőven elegendőek.

Mint említettük, a FIBARO vezérlő központ egyúttal gateway-ként is funkcionál, így az okosotthon rendszerünk LAN/internet kapcsolatán keresztül a távoli elérés lehetősége is biztosított. Természetesen maga a FIBARO okosotthon rendszer enélkül is működik, de ha központ leszakad  az internetről, a frissítések és a távoli elérés lehetősége is megszűnik.

Mivel a FIBARO eszközei az elterjedt Z-Wave technológiát használják, így nagyszámú harmadik gyártó termékeit képesek az okosotthon rendszerbe integrálni, ezért lényegében minden, a Z-Wave protokollt használó eszköz bevonható a FIBARO rendszerbe. Ennek ellenére, az eszközbeszerzés előtt ajánlott a FIBARO kompatibilitási listát áttekinteni.

A FIBARO rendszer legfontosabb eszközeit az alábbiakban mutatjuk be.

Image

Központi vezérlő HC2

A FIBARO Home Center 2 az okosotthon rendszer hatékony és nagy teljesítményű központi vezérlője, melyre 230 db különböző Z-wave eszköz csatlakoztatható. Ezen felül IP kapcsolattal is rendelkezik, így a belső hálózaton lévő egyéb IP alapú eszközök szintén bevonhatóak az okosotthon rendszerbe.

részletek...

Központi vezérlő HC2 Lite

A FIBARO Home Center Lite a FIBARO okosotthon rendszer mind méretében, mind pedig tudásában kisebbik központi vezérlőegysége, de ennek fejében lényegesen olcsóbb, mint a nagyobb központ, a HC2. A Lite lényegében mindenre képes, amire a HC2, kivéve a LUA programozhatóságot és hogy kevesebb eszköz csatlakoztatható a rendszerbe.

részletek...

Szoftveres kezelőfelület

FIBARO RGBW modul

A FIBARO RGBW Controller - RGBW vezérlő modul egy olyan eszköz, amellyel a 3 és 4 színű LED szalagok szabályozhatóak. Az RGBW vezérlő segítségével pasztell színek is előállíthatóak, mert a hagyományos RGB csatornák mellett támogatja a fehér (W) fénycsatorna használatát is, és így adja a világítás több millió színkombinációját.

részletek...

FIBARO Dimmer – FIBARO fényerő szabályzó

A Fibaro Dimmer egy fali kapcsoló mögé, szerelődobozba építhető fényerő-szabályozó modul, fogyasztásmérési funkcióval kiegészítve. Segítségével automatizálhatjuk, időzíthetjük, illetve távolról kapcsolhatjuk és szabályozhatjuk a rákötött fényforrásokat.

részletek...

FIBARO Roller Shutter – FIBARO zsaluzia

A FIBARO Roller Shutter modul minden olyan váltóáramú motoros eszköz vezérlésére alkalmas, amely végállásokkal rendelkezik. Az eszköz az okosotthonokban elsősorban redőny-és zsalúzia vezérlő szerepet tölt be. A modul zsaluziák és reluxák esetében a fel- és lehúzáson kívül lehetővé teszi a lamellák pontos pozícionálást is.

részletek...

FIBARO füstérzékelő

A FIBARO Smoke Sensor talán a FIBARO okosotthon rendszer egyik leghasznosabb eszköze. Az érzékelő legfontosabb része a perforált rács, amelyen keresztül beáramlik a füst a szenzor kamrájába, ezért egészen kevés füst is elég ahhoz, hogy a szenzor azt érzékelje. A füst érzékelése után a FIBARO otthon automatikája a programozás függvényében többféle módon is reagálhat.

részletek...

FIBARO mozgás-, fény- és hőérzékelő szenzor (the Eye)

A FIBARO Multifunkciós mozgásérzékelője az alapfunkción túl rendelkezik hőmérséklet, fényerő és elmozdulás érzékelővel is. Rendkívül kompakt, kisméretű érzékelő, amelyben egy 2-3 évig üzemképes elem és a könnyű szerelhetőség biztosítja, hogy az eszközt az ingatlanban bárhol elhelyezhessük.

részletek...

FIBARO Wall Plug intelligens fali dugalj

A FIBARO Wall Plug egy távoli elérésű fali csatlakozó adapter. Bármely, 2500W felvett teljesítményt meg nem haladó elektromos készülék csatlakoztatható hozzá és rendelkezik fogyasztásmérési funkcióval is. Az RGB LED gyűrű visszajelzést ad a csatlakoztatott villamos eszköz aktuális elektromos terheléséről, energiafogyasztásáról.

részletek...

FIBARO Relay Switch/Switch 2 relé kapcsoló (single/double)

A FIBARO  Relay Switch egy okosotthon eszközvezérlő, amelyet kis mérete miatt fali kapcsolókdobozba lehet beépíteni. A Single Relay Switch bármilyen 2500W teljesítmény felvétel alatti elektromos eszköz vezérlésére alkalmas kezdve a világítási körökkel az öntözőrendszeren át a fűtésvezérlésig.

részletek...

FIBARO Flood Sensor - víz túlfolyás érzékelő

A FIBARO Flood Sensor egy univerzális vízérzékelő, amely beépített hőmérséklet érzékelőjével tűz- és fagyásveszély esetén is figyelmeztet. Ha a vízérzékelő megfigyelt területen vizet érzékel a beépített LED kijelzővel és hangriasztással jelzi a veszélyt. Ezen kívül persze azonnal értesítést is küld, így lehetőséget ad a gyors beavatkozásra.

részletek...

FIBARO Intercom modul

Ez a készülék egy sokoldalú eszköz az otthon bejáratainak védelmére és vezérlésére akár távolról is. Lehetővé teszi az érkezőkkel történő video kommunikációt, módot ad az ajtó nyitására-zárására akkor is, ha éppen nem tartózkodunk otthon. Kiváló minőségben rögzíti a lezajlott beszélgetéseket, amelyeket bármikor vissza lehet nézi/hallgatni okostelefonon.

részletek...

 

FIBARO Univerzális Bináris Bemeneti modul

Ennek a kiegészítő modulnak az a funkciója, hogy harmadik fél bináris kontaktussal rendelkező vezetékes eszköze integrálható legyen a szenzor bináris bemenetén keresztül a Fibaro okosotthon rendszereibe.

részletek...

FIBARO multifunkciós távkapcsoló

A FIBARO Keyfob egy ergonomikusan megtervezett, jól kézbe illő távirányító, amellyel a FIBARO okosotthon rendszerbe integrált eszközöket, és előprogramozott jeleneteket egyetlen könnyen kezelhető egységgel tudjuk vezérelni.

részletek...

Kinek ajánljuk a Fibaro rendszert?

A Fibaro okosotthon megoldásokat lényegében bármilyen magáningatlan, kisebb panziók és akár soklakásos lakóparkok ingatlan fejlesztői számára javasoljuk az egyszerű és gyors telepíthetőség, a nagyfokú rugalmasság, az utólagos, moduláris fejleszthetőség, a mindent lefedő funkcionalitás és az ehhez képest baráti árfekvés miatt.

Fontos szempont, hogy a rádiós megoldásnak köszönhetően a meglévő ingatlanokba utólag is telepíthető a rendszer bontás és rongálás nélkül, és akár több lépcsőben is kiépíthető, ill. utólag bármikor gond nélkül bővíthető.

Mivel előre nehéz megmondani, hogy az egyes tulajdonosok milyen okosotthon funkciókat akarnak majd, ezért kábeles megoldásoknál mindent be kellene előre kötni a rendszerbe, hiszen bármit is hagyunk ki, biztos lesznek vevők akik pont azt a funkciót igényelnék, amire nincs felkészítve a kábelezés. Ez pedig jelentős költségteherrel jár beruházói oldalon és persze a hibalehetőségeket is növeli.

Ingatlanfejlesztőknek tehát azért vonzó a Fibaro megoldás, mert kábelezés nélkül, kölltségkímélő módon tudnak kiinduló okosotthon csomagokat ajánlani az egyes lakástípusokhoz, amelyeket a majdani tulajdonosok tetszés szerint bővíthetnek.

Persze az sem utolsó szempont, hogy a Fibaro egy tőkeerős nemzetközi gyártócég, így az eszköz utánpótlás és így a hazai szerviz háttér is hosszútávon biztosított.

https://manuals.fibaro.com/

https://www.fibaro.com/hu/

Cégünk Fibaro telepítői képesítéssel rendelkező mérnökei és villamos szakemberei az igényfelméréstől a villanyszerelésen és telepítésen át a programozásig és rendszerkövetésig biztosítják, hogy az Ön okosotthona pontosan azt tegye, amit Ön elvár tőle.

Kérje ingyenes felmérésünket és ajánlatunkat!

Megoldást szállítunk nem csak tárgyakat!

logo

A Cognitech Intelligens Technológiák Kft az 1990-es alapítású Cognitech Informatikai Kft., utódcége, melyet annak idején a Számalk és az MTA SZTAKI mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó néhány munkatársa hozott létre dr. Koch Péter, a Számalk Szakértő Rendszerek Kutató Laboratóriuma vezetőjével az élen. Az alapítók között magasan képzett informatikus, villamosmérnök és matematikus munkatársak voltak.

©2024 Cognitech Intelligens Technológiák Kft. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 19. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Kereső