Autó-motorsport

Versenyirányítási rendszerek

Cégünk közel 15 éve foglalkozik nemzetközi autó-és motorverseny pályák versenyirányítási rendszereinek fejlesztésével és telepítésével.

Race Control

Először 2003-ban kerültünk kapcsolatba a területtel a Hungaroring Sport Zrt-n keresztül, amikor is a pálya addigi analóg pályakamera-vezérlő és videorögzítő rendszerét cseréltük le full digitális, számítógépes rendszerre (RingView 1.0). Mivel a rendszernek a Forma 1 szigorú követelményeihez kellett igazodnia, ezért mind a hardver, mind pedig a kezelő szoftver az akkor elérhető legmagasabb minőség és a maximális működési biztonság jegyében lett kialakítva. A számítógépes rendszer a pályakamerák vezérlését, a bejövő videoanyag rögzítését, hálózati szétosztását, visszakeresését és archiválását végezte

Image

RingView 1.0

A RingView 1.0 rendszer kisebb módosításokkal hibátlanul és megbízhatóan szolgálta ki a Forma1 Magyar Nagydíj versenyeit és persze a többi évközi rendezvényt is (pl. WSR, Ferrari Racing Days, WTCC, GP2, OB-k, Alpok-Adria Kupa stb.) egészen 2008-ig.

A 2008-as évre megérett az idő a rendszer korszerűsítésére, ami maga után vonta az időközben felmerült igények beépítését a számítógépes rendszerbe is. Ezen kívül cégünkre bízták a rajt-és boxkijárati lámpa rendszer teljes körű vezérlésének megoldását is. Ez pedig vadonatúj célhardverek és mikrokontrolles célszoftver kifejlesztését igényelte (l. LightMan).

Az újonnan építendő SlovakiaRing menedzsmentje 2009 elején látogatást tett a Hungaroringen és tapasztalataik alapján cégünket kérték fel az új pálya teljes versenyirányítási rendszerének szállítására. A rendszert a 2009 októberi nyitásra beüzemelve átadtuk és az azóta is kifogástalanul kiszolgálja a SlovakiaRing rendezvényeit.

 

RingView 2.0

A RingView 2.0 rendszer komplett számítógépes race control videorendszer, amely a versenyek irányítását a rajtoltatástól a verseny követésén át a rögzített digitális videoanyag kezeléséig, szerkesztéséig és archíválásáig biztosítja. A RingView 2.0 a következő alrendszerekből épül fel:

  • A pályakamera vezérlő rendszer
  • Digitális videorögzítő, visszakereső és archíváló rendszer
  • Rendszeridő kezelő és szinkronizáló rendszer
  • Monitorfal kezelő és grafikus pályarajz kijelző rendszer.

A rendszeridőt illetően a korábbi DCF alapú helyett 2008-tól GPS alapú megoldást alkalmazunk. A RingView 2.0 a 2008-as Forma 1 Magyar Nagydíj-on debütált, és azóta is hibátlanul szolgálja ki a Hungaroring rendezvényeit, ill. 2009-es telepítése óta a SlovakiaRing eseményeit is. A pályakamera vezérlő rendszer a pályakamerák és a kameraválasztó videomátrix teljeskörű számítógépes vezérlését végzi el jelenleg max. 32 kamerával (ez szükség esetén bővíthető). A vezérelt kamera képét számítógépes monitoron és TV-re (LCD plazma) kivetítve egyaránt megjeleníti. Az egyes kamerák paramétereinek beállításait (így a Preset pozíciókat is) is a számítógépes rendszer kezeli.

RingView XD

Egy korszerű Race Control  Videorendszer (RCV) más, és magasabb követelményeket kell hogy kielégítsen, mint egy átlagos video megfigyelő rendszer, és ezt a rendszertopológia és a technológia megválasztásánál maximálisan figyelembe kell venni. Ilyen alapkövetelmény, hogy az élőképen és így a vezérelt kameraképen sem lehet késleltetés, és a felbontásnak az elérhető legnagyobbnak kell lennie. Ez utóbbi a verseny incidensekről készült felvételek  utólagos elemzéséhez szükséges. A késleltetés nélküli megjelenítést és a nagy (min. 4k UHD) felbontást a 25/30 fps mellett  sem az analóg HD, sem az IP rendszerek nem képesek egyidejűleg teljesíteni.
Ezt az igényt teljesíti magas szinten az általunk tervezett és fejlesztett  kétkörös megoldású új RC kamerarendszer (RingView XD), amely analóg HD (min. 2 Mp/25fps) speed dome kamerákból és fix, nagy látószögű min. 4K UHD (8.3  Mp/25 fps)  IP kamerákból áll. Az analóg HD kamerák adják az élőképet, míg az utóbbiak képei nem jelennek meg a monitorfalon, kizárólag az incidensek nagyfelbontású, utólagos visszajátszására és elemzésére szolgálnak. A különböző kamerákat egy egységes szoftver rendszer (RingView XD) segítségével lehet kezelni.

RingView XD rendelkezik egy esemény adatbázissal is, amely az egyes klippekhez csatolt, a klip által bemutatott incidenshez tartozó összes meta adatot (camera, date, time, event, category, session, incident description) is tartalmazza, így később kontext függő keresések is végrehajthatók (pl. keressük az összes, F1 időmérőn a 10-es kanyarban bekövetkezett pályaelhagyás videóit).

Természetesen a RingView XD rendszer is tartalmaz egy fejlett klip editor modult, amellyel tetszőleges videorészletek egységes klipbe fűzhetők össze. 

A rendszer része egy speciális kameraválasztó pult és egy multifunkciós joystick a kamerák vezérléséhez. A pályakamerák képeit egy monitorfalon jelenítjük meg, minden kamerához egy monitort rendelve, így minden pillanatban a teljes pályakép látható és minden esemény nyomon követhető.

 
A digitális rögzítő rendszer minden kamera képét folyamatosan rögzíti, és ezalatt bármikor, bármelyik kamera képe visszanézhető, kereshető és külső monitoron is megjeleníthető. A RingView rendszer egy egyszerűen használható Clip Editor-t is tartalmaz, amellyel a rögzített anyagból az egyes eseményekhez tartozó videoklippek összeállíthatók és archíválhatók a későbbi vizsgálatok céljára.

A pályakamera vezérlő rendszer a pályakamerák és a kameraválasztó videomátrix teljeskörű számítógépes vezérlését végzi el jelenleg max. 32 kamerával (ez szükség esetén bővíthető). A vezérelt kamera képét számítógépes monitoron és TV-re (LCD plazma) kivetítve egyaránt megjeleníti. Az egyes kamerák paramétereinek beállításait (így a Preset pozíciókat is) is a számítógépes rendszer kezeli.

LightMan

Mikrokontrolleres Rajt és Boxkijárati lámparendszer vezérlő

A rajt-és boxkijárati lámpákat vezérlő rendszer alapkiépítésben következő egységekből áll:

  • A race control központban lévő modul (RC Unit), amely a rajtlámpák, a boxkijárati lámpák vezérlését és a rajtoltatási eljárás indítását valamint a hangjelzéseket kezeli,
  • A rajtoltató pódiumon (általában a rajtlámpa közelében) használt modul (Podium Unit), amely ugyanolyan felépítésű, mint az RC Unit, de a használata az RC Unit-al engedélyezhető vagy tiltható,
  • A boxkijárati modul (Box Unit), amely kizárólag a boxkijárati lámpákat vezérli, és közvetlenül a boxkijáratnál csatlakozik a rendszerre. A RC Unit-on keresztül ennek a működése is felülbírálható.

A rendszerbe igény esetén tetszőleges számú további modul beépíthető, pl. a Slovakiaring-en a pálya kétirányúsága miatt két boxkijárat van, így két Box Unit van a rendszerben. Jelen pillanatban kétféle rajtoltatási eljárás van beépítve a rendszerbe:

  • A FIA F1 standard rajtoltatási eljárás,
  • ennek módosított változata, amikor a piros lámpák lekapcsolása manuálisan történik.

Természetesen kézi kapcsolással más rajtoltatási sémák is megvalósíthatók (pl. pirosról zöldre, sötétről zöldre stb.).

A start lámpák felépítése megegyezik a Formula 1-ben használttal, a boxkijárati lámpák annyiban térnek el ettől, hogy a villogó kék jelzést nem külön lámpatest valósítja meg.

A rendszert kiegészíti egy Integrált Pályaállapot Display monitor (l. alábbi kép), amelyen a kamerák és a rajt/boxkijárati lámpák állapotát ill. a levegő és a pályacsík hőmérsékleteket, a szélsebességet és szélirányt jelenítjük meg. Ugyancsak itt jelenik meg a GPS/NTP alapú egységes pályaidő is, ami hálózaton keresztül az egész pályán hozzáférhető.

A rendszer kiegészül egy, a startvonal fölé telepített nagyméretű LED táblával, amelyen a rendszeridő, ill. a hőmérséklet adatok mellett a stopper („Time to go”) és a körszámláló („Laps to go”) értékeit lehet kijelezni. Az időadatot jelenleg már NTP szerverről vesszük, de háttérként a GPS értékeket is tudja használni a rendszer, ha az NTP szerver nem érhető el. A hőmérsékletet mérjük, a többi értéket az alábbi vezérlőpulton keresztül ill. az időméréstől kapja a rendszer.

stopper timer vezerlopult

A stopper, timer és körszámláló vezérlő pultja.

AZ INTEGRÁLT RC KIJELZŐ MŰKÖDÉSE

Összegezés

A fent ismeretett modulokból álló versenyirányítási rendszerrel a nemzetközi autó-és motorverseny pályákon zajló tevékenység teljeskörűen és maximális biztonsággal támogatható kezdve a nagy, nemzetközi rendezvényektől egészen a hétköznapi pályahasználatig.

Minden fent ismertetett rendszerelem évek óta nemzetközi szinten is bizonyította hasznosságát és megbízhatóságát mind a futamok közvetlen irányításában, mind pedig a rendezvények elő –és utóéletének támogatásában.

A rendszer a fentieken túl alkalmas gokartpályák, vezetéstechnikai pályák, tesztpályák – pl. önvezető járművek tesztelése – valamint oktatópályák teljeskörű irányítására.

Kérje ingyenes felmérésünket és ajánlatunkat!

Megoldást szállítunk nem csak tárgyakat!

logo

A Cognitech Intelligens Technológiák Kft az 1990-es alapítású Cognitech Informatikai Kft., utódcége, melyet annak idején a Számalk és az MTA SZTAKI mesterséges intelligencia fejlesztésekkel foglalkozó néhány munkatársa hozott létre dr. Koch Péter, a Számalk Szakértő Rendszerek Kutató Laboratóriuma vezetőjével az élen. Az alapítók között magasan képzett informatikus, villamosmérnök és matematikus munkatársak voltak.

©2024 Cognitech Intelligens Technológiák Kft. 1055 Budapest, Balassi Bálint u. 19. Minden jog fenntartva. Designed By freeart.hu

Kereső